Immersive Tech Week in Rotterdam!

Eind 2022 vond de Immersive Tech Week plaats in Rotterdam, waarbij er verschillende themadagen waren over de nieuwste ontwikkelingen in XR-technologieën. Eén van deze dagen stond volledig in het teken van XR in de zorg en revalidatie waarbij verschillende presentaties en demonstraties gegeven werden.

Vanuit zowel V3RLabs als het lectoraat ICT-innovaties in de Zorg waren we hierbij aanwezig om verschillende presentaties bij te wonen, waaronder van Psylaris, inMotion VR en VR4Rehab. De bedrijven richten zich op het gebruik van XR-technologieën voor revalidatie en herstel bij patiënten. Zo toonden ze hoe VR kan worden gebruikt om patiënten met fysieke beperkingen te helpen bij het trainen en herstellen van hun motorische vaardigheden.

Naast de presentaties konden we ook zelf ervaren wat XR-technologieën kunnen bieden voor de zorg en revalidatie, zoals nieuwe features van de Rezzil Player uitgeprobeerd, waarbij je daadwerkelijk kunt voetballen in VR. Hun doel is het bevorderen en verbeteren van revalidatie van voetbal spelers.

Indrukwekkend om te zien hoe de technologie de bewegingen van voeten en lichaam kon vertalen naar de VR-omgeving en zo een realistische en meeslepende voetbalervaring bood. 

Daarnaast hebben we een handschoen kunnen uitproberen waarmee je verschillende oppervlakken kunt ervaren, zoals warmte, kou, ruwheid en leer, en waarbij je tegendruk kunt voelen bij het vastpakken van objecten in VR. Dit biedt mogelijkheden voor het trainen van de tastzin bij patiënten die daar moeite mee hebben.

Al met al was de dag over XR in de zorg en revalidatie een inspirerende en informatieve ervaring. Het is duidelijk dat XR-technologieën een groot potentieel hebben om patiënten te helpen bij het herstellen en trainen van hun fysieke en mentale vaardigheden. We kijken uit naar verdere ontwikkelingen op dit gebied en de mogelijkheden die dit zal bieden voor de zorg en revalidatie.